AKTUELNO

Albanci na Kosovu i Metohiji danas obeležavaju 21 godišnjicu od pogibije osnivača terorističke OVK, Adema Jašarija, pod nazivom "epopeja OVK". Tokom trodnevnih manifestacija od Jašarija, drumskog razbojnika, kosovski Albanci žele da naprave herojsku i mitsku ličnost jer u svojoj istoriji nemaju heroja, složili su se gosti Novog jutra.

Nebojša Čović, bivši šef Koordinacionog tela za KiM, izjavio je da je Adem Jašari bio seoski kabadahija koga su obučavali generali Pentagona.

- Adem Jašari je rođen u selu Donje Prekaze u Dreničkoj oblasti, 1955. godine, a već 1975. godine počinje registrovanje njegovih aktivnosti koje su bile protiv zakona i protiv Ustava tadašnje zemlje. On je inače jedan seoski kabadahija, bez obzira što su ga ovi sa zapada predstavljali kao intelektualca. Prvi veći sukob u kojem je bilo i poginulih policajaca i ranjenih bio je 1991. godine – podsetio je Čović.

Kako dodaje, Jašari je tada uspeo da pobegne i prebegne u Alabaniju, gde je otišao na obuku.

- Obučavali su ga penzionisani američki generali iz Pentagona i iz NATO-a. Tada Jašari formira osnove OVK-a u Albaniji. Nakon toga ima više ilegalnih prelazaka, da bi naša policija početkom marta 1998. godine, jer su se intenzivirali napadi na vojne i policijske patrole, dobila informaciju od Albanaca koje je on maltretirao, da se Jašari nalazi u Donjoj Prekazi – naveo je Čović.

Foto: TvPink Printscreen

Zatim je usledila antiteroristička akcija, dodaje Čović, koja je trajala dva do tri dana.

- Tada se predalo 30 terorista, tom prilikom je ubijeno sedam policajaca, tada je ubijen i Adem Jašari i njegovi članovi porodice i njegov brat. Oni su ubijeni u njegovoj kući, koja više nije bila kuća, nego tvrđava i štab takozvane OVK-a. Jašari nije hteo da se preda, on je ubio i rođenog brata s leđa, koji je hteo da se preda. Oni od takvog čoveka pokušavaju da naprave mit i heroja – istakao je Čović.

Kako kaže, sve do tog događaja oni su bili na američkoj listi terorističkih organizacija, a nakon njega su počele posete Holbruka i nakon toga organizacija je skinuta sa te liste.

- Adem Jašari je dobio čin majora albanske vojske. Drugi događaj koji je doveo do toga da se Međunarodna zajednica i svet šokiraju srpskim zločinima je Račak – rekao je Čović.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Veljko Odalović kaže da je Međunarodna zajednica napravila slučaj Račak.

- Međunarodna zajednica ne osuđuje veličanje Jašarija, jer je ona i prvu i drugu antiterorističku akciju, u Račku, pretvorila u nešto drugo. Slika koju su oni kreirali tada i poslali u svet i svoje zemlje o tome šta Srbija radi na prostoru Kosova i Metohije je deo njihovog scenarija – naveo je Odalović.

Kako dodaje, lik Jašarija ima kontinuitet i zbog toga se pravi epopeja, a grupa u Drenici je maltretirala ceo region.

- Ta grupa u Drenici je ceo region kontrolisala i maltretirala. Bila je stalna pretnja po bezbednost i civila i vojnika. Oni su ti koji su svojim delovanjem naterali policiju da u antiterorističkoj akciji likvidira tu grupu – kazao je Odalović.

Foto: TvPink Printscreen

On je dodao da je Jašari bio drumski razbojnik koji je oko Srbice zaustavljao i pljačkao svoje neistomišljenike, i Srbe i Albance i čija je banda počinila na desetine ubistava.

- Jašari je likvidiran u kući koju je pretvorio u tvrđavu u kojoj je bio štab OVK, a nije dozvolio civilima da izađu iz kuće što govori o njegovom fanatizmu, ali i o tome da je možda verovao da će ga neko spasiti ili da će se neko od zapadnih moćnika umešati u tu akciju - rekao je Odalović.

Prema njegovim rečima, Sulejman Seljimi je zamenio Adema Jašarija u toj zoni.

- Eskalacija je krenula u leto 1998. godine, očišćena su srpska sela iz Metohijskog dela. Toliko je bio brutalan napad na Srbe da su cela sela napuštena – ocenio je Odalović.

Više o ovoj temi saznajte u videu koji sledi:

#Adem Jašari

#Nebojša Čović

#Veljko Odalović

'